Elizabeth Barrette (ysabetwordsmith) wrote,
Elizabeth Barrette
ysabetwordsmith

  • Mood:

Setting notes for "Come Together to Learn and Create"

These are the setting notes for "Come Together to Learn and Create."


Sunset Green, Patina Park, and Linsey Corner are basically segments in one big cohousing community. They're in northeast Portland, Oregon.


Sunset Green cohousing
* artists
* musicians
Music Studio
Art Studio
Art Gallery
multiple species

Sunset Green is an infill neighborhood in Portland, Oregon with four large houses and a tiny mushroom house connected by paths and a common courtyard. Green features include include on-site stormwater management, photovoltaic for electricity, radiant floor heat, recycled structural and finish wood and windows, solar hot water heating, straw clay walls and cob plaster, upcycled decorative elements, and many others.

These floor plans show the top two buildings on the sitemap. Lloyd and Irma Donough live in the large house on the left. They share Bedroom 3 upstairs. They have chosen to have proteges instead of children, so there are usually one or more junior architects in Bedroom 2 and budding artists in Bedroom 3. Downstairs, they have dispensed with the need for dining space by eating on trays in the living room. The dining room is Irma's art studio with a table for fibercrafts and easels for drawing or painting. The office is Lloyd's architecture space.

The entrance shows Lloyd and Irma's house on the left. Sharma sits on the steps that lead into Sunset Green. Lloyd and Irma's house has a curved porch. Inside is the living room, kitchen, dining room, and upstairs.

Paths go between the houses. Lloyd is sitting outside. Small gardens dot the courtyard.

Lloyd and Irma Donough sit by the Mushroom House with Tangelo the superdog. Inside, the Mushroom House has dog furniture.

The Corner House has a spiral staircase.

The Red House is accented in olive green.

Decorative brickwork enhances the courtyard.


The Sunset Green Music Studio is a two-level structure with a 400 square foot first floor holding a workshop, garage, and kayak storage. The second floor has the music studio, bathroom, and kitchenette. The back side has a deck and stairs. A garden brightens the back yard.


The Sunset Green Art Studio has 1,000 square feet of space inside. Green features include heavy insulation, advanced framing techniques, a double-stud wall, and a green roof. A side entrance is near the front. The interior is finished to withstand accidental or intentional use of superpowers. The double plywood floor allows the upper layer to be replaced easily in case of mishaps. The Art Studio is available to all community members.

Elevation and wall diagrams show the structure. A floor plan shows the sink and toilet alongside the large studio space.

The tall front of the studio building faces the street. This view of it shows the front doors. A clearing provides outdoor activity space.

The yard holding the Art Studio has a natural landscape for working en plein air.

A closeup of the foundation shows ventilation holes.

This long view of the interior shows the front and side doors. The studio includes couches, tables and stools, easels, art supplies, and a bookcase with an extensive collection of books about arts and crafts. A wall divides the main studio from the sink and toilet area. The toilet is behind the door.


The Sunset Green Art Gallery has 700 square feet of space. The saltbox roof creates a 12-foot-high wall without windows for displaying larger art, and an interior plywood layer behind the interior sheetrock makes it easier to hang art. The southern roof slope has solar panels, while skylights in the north slope admit natural light. Much of the lumber from the Art Gallery came from deconstructing an unused garage.  Double doors at each end of the building make it possible to create a smooth flow of traffic. This is the end that has the accessible ramp, but the picture was taken before installation.

A sitemap shows the gallery in relation to a house.  This floor plan features the main area and dottie. The flagstone corner in the lower left holds a kiln for firing ceramic or glass art. Much of the time, this is a working studio where people make things. Periodically they carry out all the workbenches and stuff so they can use the big blank walls as gallery space for seasonal shows.  An elevation diagram shows the saltbox roof shape.

A long view of the interior shows part of the dottie door, short and tall walls, skylights, and double doors at the far end.  The tall wall accommodates larger pictures.  A suncatcher hangs in the small window at one end.  The floor is poplar, an affordable and attractive approach to a practical working surface.  The dottie includes a shower, toilet, and sink.

* * *

Patina Park artist colony
* mosaic paver
* stained glass artist
* metalworker
* ceramic artist
* painters (2+)

Gentle Life is an organization for people with PTSD or similar situations who want to treat their condition with lifestyle changes. It works very well for those who want a peaceful place to concentrate on healing, although not so much for those who keep wishing they could get back to their old activity level. Gentle Life mostly features farms and artistic communities far out in rural areas, although they have some cohousing locations for suburban or urban dwellers. They concentrate on building a support network in the community and making happy new memories. Art therapy, music therapy, organic farming and cooking are typical offerings. Some of the farms also work with abused animals or do other animal-assisted therapy. Patina Park, Tranquil Table, and Todos Santos are among the Gentle Life communities.

Patina Park is an artist colony. Paths and a courtyard connect the buildings with open space, cob structures, sculptural stairways, and gardens of native plants. The houses have passive and active solar systems, sun porches, green insulation and finishes, recycled wood and windows, and energy-efficient appliances. The community features many shared amenities and and gathering places.

The two small buildings have 3 stories each, as shown on their floor plans. The left house has a bike corral and guest room on the first floor. Above that is Unit 10, an apartment with a kitchen and living room on the second floor, then 3 bedrooms on the third floor. The right house has Unit 8, an apartment with 2 bedrooms, on the first floor; and Unit 9, with a kitchen and living room on the second floor and 3 bedrooms on the third floor.

This floor plan shows the ground floors of the left house, right house, and apartment building. That main building includes three 1-bedroom apartments (Units 2, 5, and 6), three 2-bedroom apartments (units 1, 4, and 7), and a communal unit with a common kitchen, dining room, and bathroom. Stairs lead up to bonus rooms and storage in the attic.

The L-shaped apartment building wraps around the courtyard.

The two houses stand behind the apartment building. The upper story of the right house has decorative stained glass and metalwork. The glassworker Favrile leans out the window.

The left house has a large balcony. Libo leans on the railing. Both houses have many decorative features created by residents. These include a metal flower along with metal and glass gears. The bike garage occupies the first floor of the left house. Here you can see a cargo bicycle. Most residents use bicycles instead of cars.

Many of the units have a sunny space suitable for an art studio. Cy Michaelsen has Unit 8, the 2-bedroom apartment on the first floor of the right house.

In the kitchen of Unit 6 in the apartment building, simple ceramic dishes are made by residents such as Eartha Konstantina. Its dinette has a small table and chairs. The living room has artwork hanging above the couch.

Gentle Life communities focus on tasks of everyday living, and they often include both modern and traditional options. Many residents of Patina Park prefer clotheslines to dryers.

Decorative brickwork accents the space between the two houses. Doris Clacher sits on the steps.

The apartment building surrounds the courtyard with its common park.

* * *

Linsey Corner large polycule house
* metalworker
* bicycle designer
* gardeners
* musicians (trumpet, flute, acoustic guitarists)
* painters

Coral Reef polycule from the left:
* 1 man (Garry Steiglitz, photographer), 1 woman (Nikki Steiglitz, still-life artist), and their 4 kids (3 boys: Cameron "Cam" 11, Elouan 10, Boyd 9 and 1 girl: Zelie, 4) 3-bedroom 204
* 1 man (Bagira, stay-at-home dad) holding 1 boy (Irvin, 3, son of Bill and Joyce Claridge) 2-bedroom 101
* older man (Bill Claridge, art gallery co-owner) and woman (Joyce Claridge, art gallery co-owner) with 1 homemade daughter (Fleurine, 6) and 4 adopted kids (1 white with Down's syndrome: Polly, 8), 1 white without (Irvin, 3, held by Bagira), 2 black adopted from Dominica after Tropical Storm Erika: Isamar, 12 and Isabel, 11) 3-bedroom 201
* 1 man (Jaidon Dallas, handyman), 3 women (Cleotha Leone, nature artist; Elna Dewitt, geometric artist; Alyenora Hoffman, plus-size clothing designer), and their 3 kids (2 girls: Dita, 9 and Idalia, 7; and 1 boy: Wilbur, 5) 3-bedroom 202
* and 1 seahorse man (Chuck Underwood, stay-at-home dad with marine science degree and bike-building hobby) and his 4 kids (2 girls: Taffy, 6 and Mabli 2; and 2 boys: Westley 8 and Nolan, 7; plus 1 baby on the way) 3-bedroom 203

2-bedrooms 102, 103, 104 left; 5 of those rooms are private studios (3 artists: Nikki Steiglitz, Cleotha Leone , and Elna Dewitt ; 1 photographer: Garry Steiglitz; 1 clothing designer: Alyenora Hoffman) and one is a guest studio for anyone to use
26 (+1 on the way) people total in the Coral Reef polycule

Linsey Corner is a cohousing apartment building created for the Coral Reef polycule. It has eight individual units and community unit with a common room, bathroom, guest bedroom, laundry, and bicycle garage. The building has three stories and a C-shape facing south. It is colorful, quirky, and ecologically sustainable. Built for a large polycule, it is community-oriented, wrapping around a common courtyard with gardens and other shared amenities. Its green features include radiant floors, solar hot water and roof panels, and many recycled or upcycled materials. Community artwork floats decorates each elevation in carefully composed frames. The gardens include native species and solar trellises supporting flowering and fruiting vines.

A bird's-eye view shows the apartment building and its adjacent community garden. The design supports community while preserving privacy and security.
* The central courtyard features a round pavilion for play and community gatherings.
* The common unit offers a place for residents to relax, spend time together, and host traveling visitors. It holds many shared resources such as books, games, movies, and periodical subscriptions.
* Great rooms face the central courtyard, making it easy for residents to keep eyes-on-the-street -- and watch children playing in the yard -- while cooking meals.
* Bedrooms and bathrooms lie toward the back of each unit for more privacy.
* First-floor units have roll-in entrances for accessibility to parents with small children in strollers, as well as residents or visitors with disabilities. People can also wheel a cargo bicycle into the kitchen to unload it.
* The second floor has an expansive deck with picturesque staircases, which allows residents of the 3-bedroom units to visit one another without climbing all the way down to ground level.

Front and side elevations show the proportions of the building.

These floor plans show the first and second floors in color. Unit 101 has its two bedrooms on the second floor. The second-floor units have their three bedrooms on the third floor (not shown). The 2-bedroom units are 102, 103, and 104. The 3-bedroom units are 101, 201, 202, 203, and 204. There are 21 bedrooms total. Here is a larger outline of the first floor.

Front, corner, and side views show the colorful exterior.

The metalwork gate can be closed for security or opened to welcome guests.

Exterior and interior views show the big elevated deck. Trumpets and flutes adorn the railing of the deck.

This doorbell has a maple leaf framing it. A metallic squirrel ornament perches on the roof. Upcycled musical instruments become floral additions to the gutter system.

This bike rack is shaped like a trumpet.

The workshop shed has a green roof.

Inside, this kitchen has a U-shape. Built-in bookcases line the stairwells for extra storage. Natural wood continues the organic feel of the building.
Tags: art, community, crafts, cyberfunded creativity, fantasy, fishbowl, gender studies, poetry, reading, weblit, writing
Subscribe

  • Birdfeeding

    Today is mostly sunny and warm. I fed the birds. I've seen house finches and a squirrel. I saw a gray tree frog on the wall, probably still the…

  • Birdfeeding

    Today is partly sunny and warm. There are low clouds moving west and higher clouds drifting east. Some are dark on the bottom. It may build up to…

  • Milky Seas

    ... are caused by bioluminescent bacteria.

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments